
In vorige jaren is het idee geopperd iets te doen aan rook in de Maasai hutten. Er wordt traditioneel op drie stenen gekookt. Daarop kan een pan worden geplaatst. Eronder is een open vuur op brandhout. Dit geeft ontzettend veel rook en omdat binnen wordt gekookt, blijft de rook in de hut. Veel mensen hebben hierdoor last van longaandoeningen. Rook is erg ongezond maar de Maasai lijken zich hier niet van bewust. Daarnaast is het kappen van bomen een aanslag op het milieu.
Voor de stichting reden te over om hier aandacht aan te besteden. In het verleden is gekeken naar een oplossing met een cooker die biomassa verbrandt met een veel hoger rendement dan een open vuur waar veel warmte verloren gaat en hout relatief snel opbrandt vanwege de zuurstof die aan alle kanten het vuur bereikt. Er is een lokale stichting die een project heeft in de omgeving van Arusha maar helaas niet kan uitbreiden naar buitengebied.
Er is gekeken naar:
– schoorstenen (pilot twee hutten) waar alleen het rook-probleem verminderd zou worden; door de constructie van de daken blijkt het bijzonder lastig om een schoorsteen te plaatsen. Als er een gat wordt gezaagd, lijkt de constructie dusdanig te verzwakken dat het niet haalbaar lijkt dit te doen bij bestaande hutten.
– kosten en mogelijkheden om zelf pellets te gaan maken en cookers te importeren; dit blijkt veel ingewikkelder dan het lijkt en een dagtaak. Hier is dus vanaf gezien. Dit heeft ook te maken met het grote aantal cookers dat zou moeten worden afgenomen. Dit is voor onze stichting geen haalbaar project gebleken.
– opties voor solar cookers maar die kan je uiteraard alleen overdag gebruiken. Bestaande cookers zijn kostbaar. Er zijn wel projecten in het verleden geweest met het maken van solar cookers maar de cookers lijken een beetje uit beeld verdwenen. Dat zal niet voor niets zijn en de energie en kosten die in dit project zouden gaan zitten lijken niet op te wegen aangezien solar cookers al heel lang bestaan en blijkbaar niet voor het succes zorgen dat is gewenst.
Voor dit project is al een donatie binnengekomen dus de stichting heeft als doel om nog dit jaar een concreet plan op te stellen waarmee we daadwerkelijk aan de slag kunnen. Aan de donor is gevraagd om het bedrag op een andere manier te mogen besteden, waarmee akkoord is gegaan.
Uit al het onderzoek dat is gedaan blijkt, dat een probleem zoals dit lastig op te lossen is wanneer het niet groots kan worden aangepakt. Er blijkt elke keer een nieuwe bottleneck te verschijnen die maakt, dat onze stichting dit probleem heeft losgelaten.